Kayalıpınar Kraliyet Ailesi Üyelerinin Mühürleri Keşfedildi

news-20092024-224707

Kayalıpınar Kraliyet Ailesi Üyelerinin Mühürleri Keşfedildi

Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde yer alan ve eski adı ‘Samuha’ olan Hitit şehri Kayalıpınar’daki kazılarda, prenslere, başkatiplere, katiplere ve kaya tapınağı beylerine ait 50’nin üzerinde mühür baskısı ortaya çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Maner başkanlığında yürütülen kazılar, bölgenin tarihine ışık tutmaya devam ediyor.

Kazılar sırasında elde edilen buluntular arasında eski Asur ticaret kolonileri çağından, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapı izleri, Roma ve Erken Bizans dönemlerine ait kalıntılar, Hitit kralları, prensler, prensesler ve görevlilere ait mühür baskıları yer alıyor. Kazı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner, Kayalıpınar’da yapılan kazıların son 2 yılında Paleolitik Çağ’dan Selçuklu dönemine kadar kesintisiz bir yerleşim tespit edildiğini belirtti.

Mimari açıdan da önemli buluntular elde edildiğini vurgulayan Maner, “Geçen sene Hitit idari binasında yaptığımız çalışmalar sonucunda bu yıl da mühür baskılarına ulaştık. Bu mühürler, Hitit kraliyet ailesinin tarihine ilişkin yeni bilgilerin keşfedilmesini sağladı” dedi.

Hititoloji Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Peker ise Kayalıpınar’ın Hitit çekirdek bölgesinin sınırında bulunan ve Samuha ile eşitlenen bir bölgenin başkenti olarak nitelendirilebileceğini belirtti. Peker, bölgede yapılan çalışmaların önemli buluntular ortaya çıkardığını ifade etti.

Kazılarda ortaya çıkarılan mühürlerde yüksek görevlilerin ve kraliyet aile üyelerinin isimlerine rastlandığını belirten Peker, “Geçen sezondan itibaren 50’nin üzerinde mühür baskısı ele geçti. Bu baskılarda özellikle prens isimlerine sıkça rastlıyoruz. Bu isimler, kraliyet ailesi ile bağlantılı kişilerin kimliklerini ve unvanlarını yansıtıyor” şeklinde konuştu.

Peker, bulunan mühürlerin çeşitli idari belgelerin onaylanmasında veya aidiyetinin belirlenmesinde kullanılan arkeolojik objeler olduğunu belirterek, “Bu mühür baskıları, Kayalıpınar’ın tarihini daha da geriye götürüyor. III. Hattusili ve ailesine ait belgelerin bulunması, bölgenin geçmişine dair önemli ipuçları sunuyor” dedi.

Kazı çalışmalarının devam ettiğini ve her geçen gün yeni buluntuların gün yüzüne çıktığını belirten Peker, “Kazılarda elde edilen veriler, Hitit krallarının ve kraliçelerinin hayatlarına dair daha detaylı bilgiler sunmamıza olanak sağlıyor. Bu çalışmalar, hem Hititoloji alanına katkı sağlıyor hem de bölgenin tarihine yeni bir perspektif kazandırıyor” şeklinde konuştu.

Kazı ekibinin, bölgenin geçmişine dair daha fazla bilgi edinmek amacıyla çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi. Kayalıpınar’da yapılan kazılar, Anadolu’nun tarihine ışık tutmaya devam ediyor.

Exit mobile version