news-18092024-161037

İsveçli Bakanları Ankara’ya Taşıyan Uçak Geri Döndü

Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Richard Wahlström, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dışişleri ve Adalet Bakanlarının içinde olduğu, Ankara’ya gitmek için havalanan uçağın teknik bir arıza nedeniyle geri döndüğünü belirtti. Wahlström, “Teknik arıza nedeniyle alınan bir güvenlik önlemiydi ve yolcular veya mürettebat için acil bir tehlike oluşturmuyordu. Terörizme ve organize suça karşı işbirliği de dahil olmak üzere birçok önemli konunun tartışılacağı Ankara’daki toplantı sabırsızlıkla bekleniyordu. En kısa sürede yeni bir toplantı gününün ayarlanması için çalışmalar başladı.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile İsveç Arasındaki Güvenlik Mekanizması Toplantısı

Türkiye ile İsveç arasında bakanlar düzeyinde Güvenlik Mekanizması Toplantısı bugün Ankara’da gerçekleştirilecekti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İsveçli mevkidaşı Maria Malmer Stenergard’ın başkanlık edeceği toplantıya, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile İsveç Adalet Bakanı Strummer da katılacaktı. İlk kez düzenlenecek Güvenlik Mekanizması Toplantısı, iki ülke kurumları arasında terörle mücadele alanındaki iş birliğinin geliştirilmesi bakımından özel önem taşıyordu.

Üçlü Mutabakat Zaptı ve İlişkilerin Gelişimi

İsveç ve Finlandiya, 18 Mayıs 2022’de NATO’ya üyelik başvurusunda bulunurken, 28 Haziran 2022’de düzenlenen NATO Madrid Zirvesi kapsamında, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, bu ülkelerin terörle mücadele ve savunma sanayisi alanlarındaki taahhütlerini kapsayan Üçlü Mutabakat Zaptı imzalanmıştı. Üçlü Mutabakat Zaptı’yla İsveç ve Finlandiya, terörle mücadele mevzuatlarının güçlendirilmesi, terör örgütü PKK ve uzantılarının bu ülkelerdeki faaliyetlerinin engellenmesi, FETÖ ve PYD/YPG’ye destek verilmemesi gibi çeşitli taahhütlerde bulunmuştu.

Bu anlaşmanın öncesinde, PKK/PYD/YPG/SDG’nin sözde temsilcileri, İsveç’te bakan düzeyinde dahi kabul görüp sık sık temas ve ziyaretlerde bulunabilirken, İsveç hükümeti, PYD/YPG’nin PKK’yla bağına atıfla, PYD/YPG’yle arasına mesafe koyacağını açıklamıştı. İsveç’te bazı PKK mensuplarıyla ilgili yargı süreci de başlatılmıştı ve İsveç güvenlik kurumları tarafından PKK’nın finansman ve propaganda faaliyetlerine atıfta bulunulmuştu.

İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimiyle birlikte, Türkiye ve İsveç arasındaki ticaret hacmi de artmıştır. 2023 yılında 4,1 milyar dolar olarak kaydedilen ticaret hacminin 5 milyar dolara taşınması hedeflenmektedir. İsveç’in 18 Mayıs 2022’de NATO’ya üyelik başvurusunun ardından diyalog süreci ivme kazanmış ve bu ülke 7 Mart 2024’te 32. müttefik olarak NATO’ya katılmıştır.

Sonuç

İsveç ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlenmesi ve terörle mücadele konusundaki iş birliğinin artması, her iki ülke için de önemlidir. Üçlü Mutabakat Zaptı’nın imzalanması ve Güvenlik Mekanizması Toplantısı’nın gerçekleştirilmesi, terörle mücadele alanında daha etkili adımlar atılmasına olanak sağlayacaktır. İki ülke arasındaki iş birliğinin artarak devam etmesi, bölgesel ve uluslararası güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunacaktır.