Piyasalar geçtiğimiz hafta merkez bankalarının toplantılarına odaklandı. Türkiye, ABD, Japonya, Çin ve İngiltere’nin merkez bankalarının faiz kararları piyasalarda fiyatlanıyor. Özellikle ABD Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kararları yakından takip ediliyor.
Fed, beklendiği gibi faiz indirim sürecini 50 baz puan ile başlattı. Fed Başkanı Powell, faiz indirimlerinin bundan sonra aynı oranda olmayabileceğini belirtirken, ekonomik verilere göre hareket edeceklerini vurguladı. Faiz indirimine ise enflasyonda hedef değerlere yaklaşılması, ekonomideki soğuma emareleri ve faiz indirimi için geç kalmamak gibi gerekçelerle karar verildi.
Fed’in faiz kararının ardından ekonominin görünenden daha yavaş büyüdüğü yorumları yapıldı. Ancak piyasalar, faiz indirimini olumlu karşılayarak risk iştahının artmasına neden oldu. Borsalarda yükseliş, tahvil faizlerinde düşüş, doların zayıflaması, euroda değer kazanımı, altın ve gümüş gibi kıymetli madenler ile petrol ve emtia fiyatlarında çıkışlar görüldü. ABD ve Almanya borsalarında yeni zirveler test edildi.
Gelişen ülkelerin piyasalarına olumlu yansıması beklenen Fed faiz indirimi, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından da destek gördü. Fitch, ABD konut piyasasının arzını artırmak için daha fazla faiz indirimine ihtiyaç olduğunu belirtirken, S&P faiz indiriminin gelişmekte olan piyasalarda parasal gevşemeyi teşvik edeceği görüşünde.
Diğer yandan İngiltere Merkez Bankası faiz oranını değiştirmezken, sterlinin dolar karşısında değer kazanmasına neden oldu. Japonya ve Çin merkez bankaları da faiz oranlarında değişiklik yapmadı. Japonya Merkez Bankası, ekonominin görünümüne bağlı olarak faiz artışına devam edebileceklerini belirtirken, Çin ve İngiltere’de de faizlerde değişiklik olmadı.
TCMB toplantısında politika faizi yüzde 50’de sabit bırakılırken, toplantı metnindeki ifadeler faiz indirimi için tartışmalara neden oldu. Temel mal enflasyonunun sınırlı bir artışla düşük seyrini sürdürdüğü belirtilirken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi bekleniyor. Faiz indirimi konusunda bölünen görüşler arasında, ekonomik program gereği parasal sıkılaşmanın devamı ve yüksek faiz ortamının korunması gerektiği vurgulanıyor.
ABD ve Avrupa’nın faiz indirimlerine gitmesiyle enflasyonun düşüş göstermesi, Türkiye’de ise enflasyonun halen yüksek seyretmesi faiz indiriminin erken bir hamle olabileceğini gösteriyor. Döviz kurlarında yükseliş, gösterge tahvil faizlerinde düşüş gözlenirken, TCMB’nin rezervlerini besleyen “carry trade” işlemlerinde zayıflama yaşanabilir.
Fed’in faiz indiriminin altın fiyatlarına olumlu yansımasıyla ons altın yeni zirveler test ederek 2.600 doları geçti. Altın fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi beklenirken, Türkiye’de gram/TL altın fiyatı da 2.870 seviyesinin üzerinde işlem görmeye başladı. Yabancı yatırımcıların tahvil bono alımlarının devam etmesi, Türkiye’nin yüksek faiz veren ülkeler arasında olmasından kaynaklanıyor.
Konut piyasasında son dönemde artan hareketlilik ve fiyat artışları genel enflasyon seviyesinin üzerine çıktı. Uzun zamandır durgun olan emlak piyasasının canlanması, faiz indirimlerinin etkisinin hissedilmeye başladığını gösteriyor. Borsada tepki çıkışı devam ederken, önemli destek ve direnç seviyeleri belirleniyor. Endeksteki yükseliş trendinin devamı için belirli seviyelerin aşılması gerektiği vurgulanıyor.