Borsa, bugün düşüşle tamamlandı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 168,19 puan azaldı ve toplam işlem hacmi 67 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,90, holding endeksi yüzde 1,63 değer kaybetti. Metal ana sanayi endeksi yüzde 0,16 kazanırken, en çok kaybettiren sektör yüzde 3,16 ile ticaret sektörü oldu.
ABD’de enflasyon verilerinin beklentileri aşması ve işsizlik maaşı başvurularının artması, ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini yavaşlatabileceği endişelerine neden oldu. Bu durum, pay piyasalarında negatif bir seyir izlenmesine yol açtı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, eylülde aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda 2,4 artış yaşandı.
ABD’de işsizlik maaşı başvurularında yaşanan artış da dikkat çekiciydi. İlk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı beklenenden fazla olarak 258 bine ulaştı. Analistlere göre, Helene Kasırgası ve işçi grevleri, bu artışta etkili oldu.
Para piyasalarındaki fiyatlamalara bakıldığında, Fed’in kasımda 25 baz puanlık faiz indirimi yapma olasılığı yüzde 87 iken, sabit tutma olasılığı yüzde 13 olarak görünüyor. Yarın yurt içinde ödemeler dengesi ve piyasa katılımcıları anketi takip edilecekken, yurt dışında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi gibi veriler izlenecek.
BIST 100 endeksi teknik açıdan incelendiğinde, 8.850 ve 8.750 puan destek seviyeleri olarak belirlenirken, 9.200 ve 9.300 seviyeleri direnç konumunda bulunuyor.
AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistlere göre, cari işlemler hesabının ağustos ayında 3 milyar 956 milyon dolar fazla verdiği tahmin ediliyor. Ancak cari işlemler açığının 2024 yılında 17 milyar 771 milyon dolar olması bekleniyor. Bu veriler doğrultusunda, ekonomistlerin geleceğe yönelik değerlendirmeleri de önem taşıyor.