news-14082024-120038

Afrika kıtasında yaşanan M çiçeği salgını nedeniyle Afrika Birliği, acil durum ilan etmek zorunda kaldı. Bu salgın sonucunda binlerce insan hayatını kaybetti ve virüs hızla yayılmaya devam ediyor. Afrika’nın çeşitli ülkelerinde etkili olan bu salgın, kıtanın genel sağlığını tehdit ediyor. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) Başkanı Jean Kaseya, salgının kıta genelinde büyük bir tehlike oluşturduğunu belirterek, halk sağlığı açısından acil durum ilan edildiğini duyurdu.

Salgın ve Etkileri

M çiçeği virüsü, ilk kez 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde insanlarda keşfedilmiş ve o zamandan beri Afrika’da yayılmaya devam etmiştir. Özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde salgın çok daha etkili bir şekilde görülmüş ve ölü sayısı hızla artmıştır. Afrika’da yaşanan ölümler 2022 yılından beri bin 500’e yaklaşırken, virüsün diğer ülkelere de yayılması endişe verici boyutlara ulaşmıştır.

Jean Kaseya, virüsün artık sınırları aşarak kıta genelinde binlerce kişiyi etkilediğini ve ailelerin parçalandığını belirtirken, bu durumun acı ve ıstırapın her köşesine dokunduğunu vurgulamıştır. CDC verilerine göre, 4 Ağustos itibariyle Ocak 2022’den beri Afrika’da 38 bin 465 mpox vakası görülmüş ve bin 456 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu rakamlar, salgının ciddiyetini ve hızla yayıldığını göstermektedir.

Afrika Birliği’nin Acil Durum Kararı

Afrika Birliği’nin sağlık gözlemcisi, M çiçeği salgını nedeniyle halk sağlığı açısından acil durum ilan edilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, bu kararın bir “eylem çağrısı” olduğunu belirtmiştir. Salgının kontrol altına alınması ve yayılmasının engellenmesi için acil bir müdahalenin gerektiği vurgulanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) acil durum komitesi, Afrika kıtasının aldığı acil durum kararıyla ilgili olarak, uluslararası halk sağlığı acil durumu ilanı yapma kararını değerlendirecektir. DSÖ’nün bu kararın ardından devreye girmesi beklenirken, salgının kontrol altına alınması ve yayılmasının engellenmesi için uluslararası düzeyde koordinasyon sağlanması gerekmektedir.

Salgının Yayılma Süreci

M çiçeği virüsü, enfekte hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak, yakın fiziksel temas yoluyla insandan insana da bulaşabilmektedir. Hastalık ateş, kas ağrıları ve büyük çıban benzeri deri lezyonlarına neden olmaktadır. Virüsün Orta Afrika’daki Kongo Havzası’nda endemik olan daha öldürücü ve ölümcül Clade I ve Batı Afrika’da endemik olan Clade II olmak üzere iki alt türü bulunmaktadır.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından yayımlanan rapora göre, ocak ayından 8 Ağustos’a kadar 13 Afrika ülkesinde 2 bin 822 kişi virüse yakalanmış ve 14 bin 719 şüpheli vaka kayda geçmiştir. Salgın nedeniyle 511’i Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde olmak üzere 517 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu rakamlar, salgının hızla yayıldığını ve ölümlerin arttığını göstermektedir.

Afrika kıtasında yaşanan M çiçeği salgını, halk sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Salgının kontrol altına alınması ve yayılmasının engellenmesi için uluslararası düzeyde acil bir müdahalenin yapılması gerekmektedir. DSÖ’nün bu süreçte önemli bir rol oynaması ve ülkeler arasında koordinasyonun sağlanması hayati önem taşımaktadır. Virüsün yayılmasının önlenmesi ve salgının kontrol altına alınması için tüm tarafların işbirliği içinde hareket etmesi gerekmektedir.