İsrail ve Hizbullah Arasındaki Karşılıklı Saldırılar: Son Dakika Güncellemesi
İsrail Ordusu Güney Lübnan’dan Kuzey İsrail’e toplam 55 roket atıldığını duyurdu. Saldırılarda herhangi bir can kaybı yaşanmazken bazı bölgelerde yangın çıktığı görüldü. IDF Hizbullah’tan gelen saldırılar sonrası Kafr-i Roman bölgesindeki Hizbullah askeri yapılanması ile Güney Lübnan’ın çeşitli bölgelerine topçu ateşiyle saldırdı, savaş uçakları ise bir Hizbullah üssünü bombaladı.
İsrail’in, Gazze’de bir okula düzenlediği saldırıda 5 Filistinli öldü Gazze’deki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Gazze kentine bağlı Ez-Zeytun Mahallesi’ndeki Zeytun Şehitleri Okuluna düzenlenen saldırıdaki can kayıplarına ilişkin bilgi verdi. Basal, saldırıda, 2’si çocuk, 1’i kadın 5 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin de yaralandığını ifade etti ancak yaralılarla ilgili sayı vermedi.
İsveç’te İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının önlenmesi için gösteri düzenlendi İsveç’in başkenti Stockholm’de Filistin’le dayanışma gösterisi için toplanan kalabalık, İsveç Dışişleri Bakanlığı önüne yürüdü. Ülkedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla Stockholm’deki Odenplan bölgesinde toplanan yaklaşık 2 bin gösterici, İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçunu durdurmasını istedi. Göstericiler, “Gazze’de çocuklar öldürülüyor”, “Soykırımı durdurun”, “Sonsuza kadar Filistin” yazılı pankartların yanı sıra Gazze’de
İsrail ordusunda eski bir komutan, İsrail’in Gazze’den hemen çıkması gerektiğini vurguladı İsrail Kanal 12 televizyonu, programında İsrail ordusunun Eski Gazze Tümeni Komutanı olan Ziv’in makalesini gündemine taşıdı. Ziv, “Gazze Şeridi’ne yönelik savaşın bizzat kendisinin, Netanyahu ve hükümetinin istikrarının kaynağı haline geldiğini” ifade etti. “Tarihimizdeki en uzun ve en yıpratıcı olan bu savaşın 12’nci ayındayız” diyen Ziv, art arda gelen olayları ve çevredeki tüm sahalarda sonsuz tepkilerin takip etmesi yönüyle İsrail devletinin kendisini bir güvenlik girdabının içinde askıda gördüğüne işaret etti. Ziv, İsrail’in güvenlik açısından yalnızca iyileşmez bir durumda kalmadığını bilakis daha da düğümlendiğini bunun ötesinde ufukta bir savaşın sonunun görünmediğini kaydetti. “İsrail Gazze’de askıda kaldı ve kan kaybediyor.” diyen Ziv, İsrail ordusunun mümkün olan en kısa süre içinde Gazze Şeridi’nden çıkması gerektiğini vurguladı. Ziv, Philadelphi Koridoru’nda kesinlikle aktif olan hiçbir tünelin olmadığı ortaya çıktıktan sonra, Netanyahu’nun bu konudaki ısrarının da bir hile olduğunu öne sürdü.
İsrailli gaspçılar, Batı Şeria’da işgal etmek istedikleri araziye çadır kurdu Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentine bağlı Um Safa köyünde işgal etmek istedikleri araziye çadır kurdu. Um Safa Köy Meclisi Başkanı Mervan Sabah, Um Safa köyü ve çevre köylerin arazileri üzerine kurulan daha önce gasbedilerek kurulmuş “Ateret” yerleşiminden İsraillilerin, köyün başka arazilerini de buldozerlerle yıkıp üzerlerine çadır kurarak, buralara el koymaya çalıştığını söyledi . Sabah, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin hedef aldığı bölgenin “Cibal er-Res” olarak adlandırıldığını ve arazinin yaklaşık 500 dönümlük bir alan olduğunu kaydetti.
Gazze’de can kaybı 41 bin 182’ye yükseldi Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ne son 48 saatte düzenlenen 4 saldırıda 64 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 155 Filistinlinin ise yaralandığı belirtildi. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 41 bin 182’ye, yaralıların sayısının ise 95 bin 280’e yükseldiği kaydedildi.
İsrail’in Gazze’deki saldırılarında çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetti El-Ehli Baptist Hastanesi’ndeki sağlık kaynaklarının AA’ya verdiği bilgilere göre İsrail ordusuna ait savaş uçakları Gazze kentindeki Et-Tuffah Mahallesi’ndeki bir evi hedef aldı. İsrail ordusunun bu saldırısında 4’ü çocuk 3’ü kadın olmak üzere 11 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırıda ev neredeyse tamamen yıkılırken çevre evlerde de hasarlar meydana geldi. Nasır Hastanesi kaynaklarından verdiği bilgilere göre ise İsrail ordusu Han Yunus kentinin batısındaki El-Mevasi bölgesinde Filistinlerin kaldığı bir çadırı hedef aldı. İsrail’in saldırısında 1 Filistinli hayatını kaybetti, 6 Filistinli yaralandı.
Ayşenur Ezgi Eygi’yle ilgili otopsi süreci devam ediyor İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerlerince öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesinin İzmir Adli Tıp Kurumu’ndaki incelemesinde kulak alt kısmından ateşli silahtan çıkan kurşun girişi bulunduğu belirlendi. Batı Şeria’da barışçıl bir gösteri sırasında İsrail askerlerinin katılımcıların üzerine ateş açması sonucu başından vurularak ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Eygi’nin dün İzmir’e getirilen cenazesi üzerinde İzmir Adli Tıp Kurumu’nda otopsi incelemesi yapıldı. Otopsi incelemesine yönelik ilk bulgularda Eygi’nin kulak alt kısmından ateşli silahtan çıkan kurşun girişi sonucu kafa yaralanması tespit edildi. Ölüm sebebi “kafatası kırığı, beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti” olarak tanımlanan Eygi’nin kafasında ateşli silahtan kaynaklı kurşun giriş yarasının bulunduğu, çıkış yarasının ise olmadığı belirlendi. İlk tespitlerde kafada saptanan milimetrik ebatlı metalik cisimler, balistik açıdan incelenmek üzere örneklendi. Kurumun otopsi incelemesinin sürdürdüğü öğrenildi.
Harris’in mitingi sırasında Filistin yanlısı slogan atan gösterici salondan çıkarıldı ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların başkan adayı Kamala Harris’in Pensilvanya eyaletinin Wilkes-Barre kentinde düzenlediği mitingde, “savaş suçlusu” diye bağıran ve defalarca “Filistin’e özgürlük” sloganları atan bir protestocu güvenlik tarafından salondan çıkarıldı. Harris, konuşması sırasında protestoya, “Şu an bir esir anlaşması ve ateşkes üzerinde çalışıyoruz, söylediklerinize saygı duyuyorum ama şu anda ben konuşuyorum” diyerek yanıt verdi.
Roket saldırılarının ardından İsrail’in kuzeyinde yangın çıktı İsrail’in Ynet Haber Ajansı, Lübnan’dan atılan roketlerin ülkenin kuzeyindeki Amiad yakınlarında yangına yol açtığını bildirdi. Yangınla mücadele çalışmalarının altı itfaiye ekibi tarafından sürdürüldüğü belirtildi.
İsrail’in asıl amacı Sinwar’ı yakalamak İngiliz Guardian gazetesinde yer alan bir analize göre İsrail’in asıl hedefi Hamas lideri Yahya Sinwar’ı yakalamak. İsrail’in Sinwar’ı yakalamak için yaklaşık bir yıldır devam ettirdiği avda ileri düzey bir teknolojinin kullanıldığını belirten gazete, Tel Aviv’in Hamas liderini öldürmek ve etrafındaki çemberi yok etmek için çok sayıda sivilin ölümüne yol açmak da dahil her türlü yola başvurmaya hazır göründüğünü yazdı. Guardian’a göre, Sinwar’ı yakalamak üzere görevlendirilen ekip uzman kişilerden oluşuyor ancak şimdiye kadar sadece bir kez Hamas liderine yaklaşabildiler. Uzmanlar onun elektronik iletişimi çoktan bıraktığını ve İsrail’in kullandığı taktik ve teknolojileri çok iyi bildiği için İsrail’in radarına yakalanmadığını iddia ediyor.
İsrail ordusu Hizbullah hedeflerini vurdu İsrail ordusu, savaş uçaklarının Güney Lübnan’daki bir Hizbullah üssünü bombaladığını duyurdu. IDF ayrıca, Kafr-i Roman bölgesindeki Hizbullah askeri yapılanması ile Güney Lübnan’ın çeşitli bölgelerine topçu ateşiyle saldırdı. Yapılan açıklamada Güney Lübnan’dan Kuzey İsrail’e toplam 55 roket atıldığı, bunlardan bazılarının durdurulduğu bildirildi. İsrail medyasında yer alan haberlerde saldırılarda bir can kaybı olmadığı, bazı bölgelerde yangın çıktığı yazıldı.
Gazze’de Filistinli gruplar arasında “üçlü toplantı” yapıldı Hamas hareketi ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) iki fraksiyonu, “Gazze Şeridi’ndeki savaşın sona ermesinin ertesi günüyle ilgili kararın, Filistin halkı ve onun ulusal güçleri tarafından verileceğini ve bu hakkın sadece Filistinlilere ait olacağını” duyurdu. Hamas’ın Telegram platformundaki hesabından yayımlanan açıklamaya göre, FKÖ’nün fraksiyonları olan “Arap Kurtuluş Cephesi” ve “Filistin Kurtuluş Cephesi” ile “Gazze Şeridi’nde önemli bir üçlü toplantı” yapıldı. Toplantıdan sonra yapılan ortak açıklamada, “toplantının siyonist işgalin Filistin halkına, davasına ve Filistin kimliğine karşı yürüttüğü soykırım savaşının gölgesinde” gerçekleştiği ifade edildi. Açıklamada, “Toplantıda, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme, özgür ve bağımsız iradesiyle seçim yapma hakkının tartışmasız bir hak olduğu ve savaşın ertesi günü ne olacağına Filistin halkının ve onun ulusal güçlerinin karar vereceği ve bu hakkın tamamen Filistin’e ait olacağı vurgulandı.” denildi. FKÖ’nün yeniden itibarının sağlanması ve Filistinlileri bir araya toplaması amacıyla kurumlarının etkinleştirilmesi için çalışılması çağrısı yapılan açıklamada, FKÖ’nün, Filistin halkına liderlik etme ve onların özgürlük, bağımsızlık ve devlet kurma umutlarını ve isteklerini gerçekleştirmedeki doğal rolüne geri dönmesi istendi. Ortak açıklamada ayrıca “Pekin’deki ulusal uzlaşma anlaşmasının ve önceki anlaşmaların uygulanması için derhal harekete geçilmesi” çağrısında bulunuldu.
Filistin, İspanya’daki “Filistin” toplantısında kabul edilen bildiriden memnun Filistin yönetimi, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen Filistin konulu toplantının akabinde kabul edilen bildiride, “Filistin’in bir an önce tanınması ve iki devletli çözüme destek verilmesi için uluslararası topluma çağrıda bulunulmasını” memnuniyetle karşıladı. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Temas Grubu ülkelerinin dışişleri bakanları ve temsilcileri ile İspanya, Slovenya, Norveç, İrlanda ve Avrupa Birliği’nin katıldığı toplantı sonrası kabul edilen bildiriye ilişkin Filistin yönetiminden açıklama yapıldı. Toplantıya katılanların iki devletli çözüme bağlı olduklarını teyit etmelerinin, uluslararası hukuka uygun olarak işgalin sona ermesi ve bağımsız Filistin devletinin kurulması için siyasi çözümü hayata geçirecek adımlar atılmasını gerekli kıldığı ifade edildi. Açıklamada, Madrid’de toplanan yetkililerin gösterdiği cesur tavrın Filistin halkına yönelik saldırıların ve çirkin katliamların durması gerektiği yönünde uluslararası bir mutabakatın varlığını gösterdiği kaydedildi.