adanada-grme-engelli-ocuklarn-hayalleri-kitaplatrld-haber-detaylar-ve-inceleme

Adana’da Görme Engelli Çocukların Hayalleri Kitaplaştırıldı

Adana’da bulunan Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler İlk ve Ortaokulu’nda, görme engelli öğrencilerin duygularını ve hayallerini kitaba dökmeleri için özel bir proje başlatıldı. Okul müdürü Cemal Dağhan liderliğinde yürütülen proje kapsamında, çocuk edebiyatı yazarı Yunus Meşe’nin katılımıyla hikaye yazma atölyesi kuruldu.

Öğrencilere Hikaye Yazma Eğitimi

Atölyede farklı sınıflardan 14 öğrenciye hikaye yazma konusunda eğitim verildi. Eğitim sonunda, görme engelliler, hayallerini ve okulda yaşadıkları olayları Braille alfabesiyle kabartma yazı tabletine aktararak hikayeleştirdi.

Kitap 3 Ayda Oluşturuldu

Öğrencilerin yazdığı hikayeler ile öğretmenlerin kaleme aldığı yazılar bir araya getirilerek “Benim Okulum Benim Hikayem” adlı kitap oluşturuldu. Okul müdürü Cemal Dağhan, kitabın yaklaşık 3 ay süren bir çalışmanın ürünü olduğunu belirtti. Velilerin projeye olumlu yaklaştığını ve çocukların hikayelerinin diğer görme engelli çocuklara ve Türkiye’deki genç yazarlara örnek olabileceğini dile getirdi.

Öğrencilerden Umutsuzluk Anlarını Geride Bırakan Deneyimler

Özel eğitim öğretmeni Ahmet Karaca, proje kapsamında öğrencilerin umutsuzluklarını aşarak yazarlık deneyimi yaşadıklarını vurguladı. Bazı öğrencilerin hikaye yazamayacağını düşündüğünü ancak atölyede tabletle yazmaya başladıklarını gözlemledi. Bu proje ile, görme engellilerin kendilerini yazıyla ifade edebilmelerine olanak sağlanarak onların dünyasına ışık tutulduğunu belirtti.

Öğrencilerin heyecanını ve başarılarını paylaşan 8. sınıf öğrencisi Hira Yaman, yazarlık eğitimi aldıktan sonra artık hikaye yazabileceğini fark ettiğini ve kitabın diğer görme engelli çocuklara umut olacağını düşündüğünü belirtti. TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek imza gününde kitaba ilişkin detaylar paylaşılacak.