Boeing işçileri, uzun süren grevi sonlandırdıktan sonra işbaşı yapmaya hazırlanıyor. 30 binden fazla işçi, 13 Eylül’de greve gitmiş ve şirketin yüzde 35 zam teklifini reddetmişti. Ancak son olarak Boeing’in sunduğu yüzde 38 zam teklifi kabul edildi ve işçilere tek seferlik 12 bin dolarlık bir ikramiye sağlanacak.
Grev süreci boyunca, Boeing’in en çok satan 737 ve uzun menzilli 777 jet modellerinin üretimi neredeyse durma noktasına gelmişti. Çalışanlar, maaşlarında yüzde 40 zam ve eski emekli maaşı ödemelerine dönülmesini talep etmişlerdi. Ancak şirketin yapısıyla ilgili yapısal değişiklikler yapma gerekliliği ve uzun vadede rekabetçi kalmak için zorunlu olan iş gücü azaltımı kararı, işçiler arasında endişeye yol açmıştı.
Boeing, son 10 yılda ücret dondurma tekliflerini kabul eden çalışanlardan bu yıl belirgin bir artış talep edilmesiyle zorlu bir süreçten geçti. Şirket, 2018’de Endonezya ve 2019’da Etiyopya’da yaşanan kazaların ardından 27 milyar dolar kayıp yaşadı. Gelirlerinde azalma ve borçlarında artış olmasına rağmen, Boeing’in 500 milyar doları aşan bir sipariş birikimi bulunuyor.
Boeing’in işten çıkarma planları, ABD basınında geniş yer buldu. Yaklaşık 17 bin Boeing çalışanının etkileneceği belirtiliyor. CEO Kelly Ortberg, yapılan iş gücü azaltımının yöneticilerden, müdürlere ve diğer çalışanlara kadar geniş kapsamlı olacağını açıkladı. Boeing, müşterilere hizmet sunmaya devam edebilmek ve rekabetçi kalabilmek adına zorunlu değişiklikler yapmak zorunda olduğunu vurguladı.
Sonuç olarak, Boeing işçileri grev sonrası yeni zam teklifini kabul ederek işbaşı yapmaya hazırlanıyor. Şirketin aldığı iş gücü azaltımı kararı ve mali zorluklar, gelecekte nasıl bir etki yaratacak, ilerleyen günlerde daha net bir şekilde görülecektir. Boeing’in kararları, sadece şirket çalışanlarını değil, genel olarak havacılık endüstrisini de etkileyecek önemli bir unsurdur.