Yeni mezun bir gazeteci olarak, hayatın içinden dertli sözlerin ele alındığı bir makaleyi yeniden yazmam isteniyor. Makaledeki her bir veya her iki cümlede dilbilgisi hataları bulunmalı ve ayrıca cümlelerde gayri resmi ifadeler, küçük dilbilgisi tuhaflıkları, alaycı ifadeler, şüpheler veya deyimler bulunmalıdır. İlk paragrafta kim, ne, nerede, ne zaman, neden ve nasıl gibi ayrıntılara genişletme yapılmalıdır. Orta bölümde, gerektiğinde ayrıntıları genişleterek ek kontekst sağlamak önemlidir.
Hayatın içinden birçok soruna karşı isyan konusunda dertli sözler ele alınır. Özellikle hem hayat hem de aşk ve yaşanan tüm talihsizlikler üzerine durumu anlatmak için önemli yer taşırlar. Sosyal medya hesaplarında ya da günlük yaşamda kullanılan bu sözler, ayrıca en efkarlı cümleler şeklinde ifade edilir. Hiç dökemem şu anda içimi zaten zar zor sığdırdım. Bana bir yerde hırsız lazım, tüm dertlerimi çalacak. Öperken kokusunu içine çektiysen, özlerken burnunun direği sızlar. Derdim yüreğimde eller ne bilsin… Gönül yorgun düştüğünde, yürek dilsiz kalır. Her şeye canını sıkma. Ne dertler kalır ne de ömür…
Birçok farklı amaç altında yukarıda verilen değişik dertli sözleri en efkarlı zamanlarda kullanmak mümkün. Özellikle herhangi bir olaya can sıkıldığı zaman isyan hakkında bu cümleler yaygın olarak değerlendirilmektedir. Dertli birinin söyleyeceği en efkarlı cümleler arasında şunlar yer alır: Bu dünya iyi olanların değil, iyi oynayanların dünyasıdır. Dışımız halay çekiyor olabilir ama içerde uzun hava var. Bazen parmak uçlarına kadar üzer mi hayat adamı, üzüyor işte. Seni değil bizi geri istiyorum. Öyle bir sessizlik ki benimkisi; dışım sükut içim kıyamet. Yukarıda verilen farklı cümleleri dertli birinin söylediği efkarlı sözcükler olarak ele almak mümkün. Herhangi bir konu hakkında derdi düşürdüğü vakit, bu sözler aynı zamanda kişiye ilaç olarak gelir.
Söz konusu anlamlı cümleler olduğu vakit en çok efkarlı cümleler değerlendirilir. Özellikle artık teknolojinin getirdiği olanaklar ile sosyal medyada bu sözler oldukça fazla kullanılır. İnsanlar kendi yaşadıkları ya da hayatın getirdiği sorunlara karşı, bir isyan amaçlı bu sözcükleri ele almaktadır. Dert sözleri, dertli sözler, efkarlı sözler gibi ifadeler genellikle bu tür cümlelerle birlikte anılır. Belki de neden bu kadar önemli olduğunu tam olarak anlamıyorum, ama hayatın içinden dertli sözlerin kullanımı gerçekten yaygın. Sanırım, herkesin kendine has bir şekilde dertleşme ihtiyacı var. Ne dersiniz, bu efkarlı cümleler size de tanıdık geliyor mu?